Opnieuw fit worden na maanden niet trainen: zo start je weer op

fitness Gent

Het is na maanden niet trainen als gevolg van de coronacrisis belangrijk om voorzichtig te starten. Misschien ben je net als zovelen wat kilo’s aangekomen door het thuiszitten. In dat geval is het aan te raden om zowel op je voeding als op je beweging te letten.

Het opbouwen van conditie en het versterken van je spieren maken je straks weer topfit. Bijvoorbeeld met fitness Gent in een sportschool waar je in je eigen tempo aan de slag gaat.

Conditie opbouwen met cardiofitness

Het is in de eerste plaats belangrijk om je conditie weer op te bouwen. Kies voor regelmaat door bijvoorbeeld twee op drie keer per week aan cardiotraining of cardiofitness te doen. Bijvoorbeeld op een fitnessapparaat in de vorm van een crosstrainer. Of door op de loopband te rennen en op die manier je conditie verder op te bouwen.

Dat is natuurlijk ook mogelijk door op een hometrainer te fietsen of op een spinningfiets. Heb je geen dergelijk apparaat thuis staan dan biedt de sportschool uitkomst. Vind je het leuk om in een groep te sporten dan is het mogelijk om aan groepslessen deel te nemen. Er zijn allerlei groepslessen om aan je conditie te werken, zoals door mee te doen met aerobics of bootcamp.

Trainen op hartslag

Om een goede conditie op te bouwen, is het aan te raden om op je hartslag te trainen. Daarvoor moet je wel eerst je maximale hartslag weten. Een indicatie hiervoor is 220 minus je leeftijd. Heb je een slechte conditie dan bouw je deze op door eerst op 60 tot 70% van de maximale hartslag te trainen. Bij een matige conditie begin je met trainen op 70 tot 80% van je maximale hartslag.

Na maanden niet trainen heb je waarschijnlijk niet echt een goede conditie. Heb je die wel, maar wil je nog fitter zijn? In dat geval train je op 80 tot 90% van je maximale hartslag. Om je conditie vanuit een matig of slecht niveau te verbeteren, is het aan te raden om elke training steeds met vijf minuten te verlengen.

Krachttraining voor gewichtsverlies en vergroten spiermassa

Fitness is ideaal om je spieren te versterken. De kans bestaat dat je spieren na maanden nietsdoen zijn afgezwakt. Dat is niet gunstig als je fit wilt zijn en wilt afvallen. Krachttraining voor het vergroten van je spiermassa heeft een positieve invloed op gewichtsverlies.

Je verbrandt met cardiofitness veel calorieën, maar krachttraining zorgt voor een afterburn-effect. De verbranding komt na de krachttraining op gang. Combineer je cardiofitness en krachttraining dan ben je binnen korte tijd weer helemaal topfit. Vooral als je ook nog op je voeding let merk je dat je nog sneller fitter bent. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *