Heb je na je vakantie een weegschaal test gedaan en toch wel tot de conclusie gekomen dat er wel een paar kilootjes af kunnen? Misschien heb je je vakantie ietsje té uitbundig gevierd en ben je door het lekkere en vele eten toch onbedoeld een aantal kilootjes aangekomen. Kilootjes die je in het voorjaar was kwijtgeraakt door het ziekenhuisdieet schema nauwlettend te volgen. Helaas terug naar af.
Op het moment dat je opnieuw wilt gaan diëten komt onvermijdelijk vraag: Hoe ga ik het aanpakken en met welk dieet? Misschien kun je beter de vraag stellen: Heb ik écht een dieet nodig, of is een gezond voedingsadvies in combinatie met bewegen voldoende want contant diëten is niet zonder gevaar. In dit artikel bespreken we de belangrijkste gevaren.
Een vertraagd metabolisme
Als je minder eet, neemt je lichaam minder calorieën op. Die calorieën zijn zeer belangrijk voor de meest vitale functies van je lichaam. Door te diëten vermindert je calorie-inname en vertraagt je metabolisme. Je gewichtsverlies zul na verloop van tijd jammer genoeg stagneren omdat je metabolisme zich aanpast aan het aantal calorieën dat je opneemt. Zelfs als je nog meer je best doet en nog minder calorieën opneemt en meer beweegt, raak je teleurgesteld en val je waarschijnlijk terug in je oude eetgewoontes.
Het jojo-effect is schadelijk voor de gezondheid
Naast een vertraagd metabolisme kan diëten een extra belasting vormen voor je hart. In het artikel van CNN Health van april 2010 stelt Dr. Isadore Rosenfeld, hoogleraar klinische geneeskunde aan het Weill Cornell Medical College in New York, dat diëten het risico op een hartaanval vergroot.
Sterker nog, het is bewezen dat het jojo-effect schadelijk kan zijn voor de bloedvaten, wat kan leiden tot atherosclerose en andere hartaandoeningen.
Een onevenwichtige voedingsbalans
Als je op dieet gaat en het aantal calorieën dat je normaal inneemt drastisch vermindert, krijg je een tekort aan voedingsstoffen en dat kan zorgen voor heel wat neveneffecten. Bij het ‘monodieet’ bijvoorbeeld eet je een hele tijd dezelfde voeding en daardoor zul je lichaam niet alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgen. Als je jezelf zetmeelrijke voedingsmiddelen ontzegt zoals volkorenbrood, aardappelen, rijst en havermout, neemt je lichaam minder vitamine D en calcium op. En fruit weren leidt tot een tekort aan voedingsstoffen zoals kalium, vitamines A en C en vezels.
Gevaar voor depressie
Wat je eet beïnvloedt onrechtstreeks je gemoedstoestand. Als je geen goed evenwicht vindt tussen voedingsstoffen, mineralen, vitamines, vezels en vetzuren, kan je een depressie ontwikkelen. En als je dieet niet het gewenste resultaat heeft, raak je misschien gedeprimeerd. Zet dat zomerdieet dus maar uit je hoofd. Je wordt misschien teleurgesteld en uiteindelijk kan je in een depressie belanden.
Gezond afvallen
Wil je toch op een gezonde manier afvallen? Volg dan een gezond en uitgebalanceerd dieet met veel groenten en fruit en weinig transvetten en suikers. Daarnaast is het belangrijk dat je regelmatig voldoende water drinkt en regelmatig beweegt. Er zijn heel wat voedzame, caloriearme voedingsmiddelen om af te vallen in de zomer. Maar een dieet op maat bespreek je best met de juiste voedingsdeskundigen/diëtisten.